Wyposażenie kuchni gastronomicznej – 5 praktycznych porad

Kuchnia jest centrum każdej restauracji. Standard i jakość jej wyposażenia decydują o szybkości przygotowania zamówionych potraw i wygodzie pracy personelu. Urządzenie profesjonalnej kuchni gastronomicznej wiąże się z doborem odpowiedniego, specjalistycznego sprzętu. Ważny jest również zakup niezbędnych akcesoriów, pozwalających świadczyć usługi na wysokim poziomie. O czym należy pamiętać, kompletując kuchenne wyposażenie?

Zwróć uwagę na metraż lokalu i jego charakter

Urządzając kuchnię, weź pod uwagę metraż pomieszczenia oraz rodzaj serwowanych dań i produktów. Inne urządzenia gastronomiczne przydadzą się w pizzerii, a inne w bistro śniadaniowym. Zanim zdecydujesz się na zakup poszczególnych sprzętów i przyborów, zastanów się, czy będą potrzebne w Twoim lokalu. Zwróć uwagę na charakter prowadzonego miejsca oraz rodzaj serwowanej w nim kuchni. Zaplanuj też liczbę i rodzaj stanowisk roboczych. Pozwoli Ci to oszacować, jak dużą przestrzenią dysponujesz i jakie sprzęty uda się w niej zmieścić, by dało się z nich wygodnie korzystać.

Wybieraj sprzęty wykonane z bezpiecznych i trwałych materiałów

Wszystkie urządzenia gastronomiczne, podobnie jak drobne akcesoria i narzędzia, muszą być wykonane z materiałów nieoddziałujących szkodliwie na żywność. Należy kupować wyłącznie sprzęty z tworzyw, które nie wchodzą w reakcję ze składnikami żywności albo ze środkami do mycia i dezynfekcji.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej powinno być również odporne na intensywną eksploatację i szczególne warunki panujące w kuchni – wysokie temperatury, wilgoć w postaci pary wodnej i wody. Wybieraj tylko takie sprzęty, które są łatwe do utrzymania w czystości? Po czym je rozpoznać? Ich powierzchnie są gładkie, nieścieralne i pozbawione zbędnych szczelin. Warto zdecydować się na przykład na sprzęty ze stali nierdzewnej – trwałego, higienicznego tworzywa bezpiecznego dla żywności. Gdzie znaleźć urządzenia i akcesoria spełniające wszystkie te wymagania? Profesjonalny sprzęt gastronomiczny dostępny jest pod adresem https://agusto.pl/. Sklep zajmuje się kompleksowym zaopatrzeniem gastronomii, dlatego w jednym miejscu uda się nabyć wszystkie elementy wyposażenia kuchni.

Wyposaż stanowiska pracy w zależności od ich funkcji

Każdy dział czy pomieszczenie zaplecza kuchennego, a także wszystkie wyznaczone w kuchni stanowiska pracy powinny być zaopatrzone zgodnie z ich przeznaczeniem. Kompletując wyposażenie, kieruj się zatem wymaganiami czynności, jakie będą wykonywane w danym miejscu. Poza odpowiednimi meblami i powierzchniami roboczymi należy dobrać potrzebny sprzęt gastronomiczny, a także mniejsze przybory. Wyposażenie musi pozwalać na przeprowadzanie wszystkich czynności związanych z pracą w kuchni w odpowiednich warunkach higienicznych czy funkcjonalnych – czas, ergonomia, temperatura. W poszczególnych działach czy pomieszczeniach nie powinny znaleźć się żadne sprzęty, które nie są używane w konkretnym miejscu.

Kuchnia dzieli się na dwa obszary – kuchnię ciepłą i zimną. Pierwszą strefę trzeba wyposażyć w urządzenia grzewcze takie jak piece konwekcyjno-parowe, patelnie, trzony kuchenne, grille, kotły warzelne czy frytkownice. Z kolei w kuchni zimnej nie może zabraknąć stołów roboczych, urządzeń chłodniczych i pomocniczych, szafek, półek i zlewu. W kuchni należy też wydzielić miejsce do mycia naczyń kuchennych i zaopatrzyć je w zmywarkę, basen dwukomorowy, stół podawczy i odbiorczy, regał ociekowy i półkę na czyste naczynia. W wyposażeniu kuchni musi znaleźć się też umywalka do mycia rąk, a także pojemniki na odpady.

Dobieraj akcesoria kuchenne według zasad GMP/GHP i HACCP

W kuchni gastronomicznej używa się rozmaitych sprzętów drobnych, niezbędnych w procesie przygotowania potraw czy napojów. Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa w restauracjach, akcesoria takie jak deski do krojenia, piski i pojemniki oraz noże, powinny być przeznaczone wyłącznie do określonej grupy żywności. Przykładowo nie powinno się stosować tych samych desek do krojenia w przypadku mięsa i warzyw. Aby ułatwić oddzielanie sprzętu gastronomicznego i akcesoriów przeznaczonych do konkretnych typów produktów, warto wprowadzić podział kolorystyczny. Sprzęty w tym samym kolorze będą stosowane wówczas tylko do jednej z grup żywności.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – kieruj się jakością

Kompletując urządzenia i przybory do swojego lokalu, kieruj się nie tylko ceną i wyżej opisanymi wskazówkami, ale również jakością sprzętów i akcesoriów. Produkty z wysokogatunkowych materiałów, nowoczesne, starannie wykonane i mające praktyczne funkcje, posłużą lepiej i przez dłuższy czas. Ich zakup będzie inwestycją w komfort pracy w kuchni i zadowolenie klientów, a w przyszłej perspektywie pozwoli zaoszczędzić na prowadzeniu lokalu – obniżą się koszty napraw i serwisowania.

Niezależnie od rodzaju przygotowywanych w niej potraw, kuchnia gastronomiczna musi być urządzona tak, by pozwalała na prawidłowe funkcjonowanie restauracji, bistro czy baru. Dobór odpowiednich urządzeń i akcesoriów ułatwią Ci powyższe porady. Dzięki nim skompletujesz niezawodne sprzęty, które umożliwią wygodną i sprawną pracę oraz serwowanie dań, które zachwycą klientów.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – 5 praktycznych porad
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *