Ekologiczne opakowania dla gastronomii – jakie wybrać?

Ekologia stała się jednym z podstawowych trendów w 2021 roku. Nic w tym dziwnego – jako społeczeństwo jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu, jaki wywieramy na środowisko oraz faktu, że zasoby naturalne kurczą się, a recykling wybranych tworzyw niekoniecznie przebiega tak szybko, jakbyśmy sobie tego życzyli. W związku z procesem wdrażania przez Unię Europejską tzw. Dyrektywy plastikowej branża gastronomiczna zaczęła stopniowo odchodzić od stosowania tego surowca, stawiając na bardziej ekologiczne rozwiązania. Czym wyróżniają się opakowania ekologiczne i z czego mogą być wykonywane? Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.

Czym są opakowania eko?

Ekologiczne opakowania to szczególny rodzaj opakowań, które wytwarzane są w sposób przyjazny dla środowiska. Oznacza to, że można je w łatwy sposób poddać dalszej obróbce np. poprzez recykling. Nierzadko sam proces produkcji tych opakowań przebiega także z wykorzystaniem surowca odzyskanego z innych produktów. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest ograniczenie ilości tworzyw w przyrodzie, a także racjonalne zarządzanie nimi poprzez ponowne wykorzystywanie opakowań.

Opakowania eko mogą być wyprodukowane przykładowo z tektury i papieru, jak to ma miejsce w przypadku choćby pudełek do pizzy. Coraz częściej jednak sięgamy także po inne naturalne surowce, takie jak trzcina cukrowa, pulpa, czy też bambus. To właśnie z tych surowców powstają obecnie coraz częściej jednorazowe sztućce i talerzyki, a także opakowania przydatne w branży gastronomicznej.

Jakie rodzaje ekologicznych opakowań wyróżniamy?

Przeglądając ekologiczne opakowania dla gastronomii, można zauważyć, że część z nich określana jest jako opakowania biodegradowalne. Oznacza to, że pojemniki czy pudełka oznaczone w ten sposób mogą się rozłożyć np. w ziemi, nie wydzielając równocześnie szkodliwych dla środowiska substancji chemicznych. Osobną kategorię stanowią opakowania kompostowalne – w tym przypadku mogą one trafić do kompostownika, dzięki czemu docelowo posłużą za pokarm dla dżdżownic, wytwarzających nawóz do roślin.

Wśród opakowań ekologicznych warto zwrócić także uwagę na opakowania rPET, wykorzystujące pozyskany w wyniku recyklingu poliester, a ściślej politereftalan etylenu. Wytwarzany on jest ze zużytych plastikowych butelek po napojach – zostaną one rozdrobnione i stopione, by następnie odzyskany politereftalan etylenu przetworzyć na włókna. Rozwiązanie to pozwala na znaczne ograniczenie ilości odpadów PET, które trafiają na wysypiska śmieci.

Gdzie kupić opakowania ekologiczne?

Podobnie jak w przypadku standardowych opakowań dla gastronomii, także eko opakowania można zakupić w hurtowniach opakowań. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jednak sprawdzenie oferty hurtowni online, takich jak na przykład https://unipack.pl/sklep/eko/. Oferują one nierzadko o wiele większy asortyment ekologicznych rozwiązań. Dodatkowym atutem jest oszczędność czasu, jaki przeznaczylibyśmy na wędrowanie po hurtowniach, a także bardzo często oszczędność pieniędzy – opakowania zakupione hurtowo przez Internet mogą znacznie różnić się ceną od tych, dostępnych w sklepach stacjonarnych.

W przypadku ekologicznych opakowań warto także uwzględnić ekologiczne dodatki do opakowań – wśród nich znajdują się między innymi papierowe wstążki oraz sznurek papierowy, pozwalające na udekorowanie pudełek w sposób jak najbardziej przyjazny dla środowiska. Można także zwrócić uwagę na takie naturalne włókna, jak sizal i rafia. Dzięki temu możliwe jest nie zarówno znalezienie ekologicznego opakowania, jak i również udekorowanie prezentu w sposób jak najbardziej przyjazny dla naszej planety.

Ekologiczne opakowania dla gastronomii – jakie wybrać?
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *